Pe scurt vă prezentăm soluția simplă și economică pentru optimizarea cazanelor pe lemne sau pe cărbune.

Un cazan clasic poate fi mult mai eficient dacă arderea lemnului se realizează cu insuflare de aer, care înseamnă practic cantitate mai mare de oxigen.

Pentru a modifica cazanul clasic pe un cazan cu ardere forțată și controlată, aveți nevoie de un ventilator de insuflare și de un controler.


               

Ventilatorul de insuflare se montează pe ușa cenușarului sau pe parte inferioară a ușii de alimentare (cât mai jos posibil). Pentru montare trebuie tăiat o gaură în ușă după care trebuie fixat flanșa ventilatorului cu patru suruburi. Este foarte important etanșarea flanșei ca să nu ia aer fals după oprirea ventilatorului (cu garnitură sau silicon rezistent la temperatură).

Lipsa de etanșare poate cauza supraîncălzirea cazanului.

Ventilatorul trebuie ales în funcție de putere cazanului. Dacă aveți nevoie de informații suplimentare despre alegerea ventilatorului, accesați ghidul nr. 2 - Alegerea corectă a ventilatorului.

Ventilatorul se conectează la controler cu un cablul de alimentare cu mufă tip C14.

Ventilatoarele sunt echipate două clapete: cu clapeta laterală se poate modifica puterea de insuflare iar clapeta interioară previne supraîncălzirea cazanului prin închidere după oprirea ventilatorului.



Controlerul se montează pe cazan sau pe perete (în funcție de model).

Controlerul pe lângă rolul său de a controla funcționarea ventilatorul cu turație fixă sau variabilă, poate să controleze una sau mai multe pompe de circulație (încălzire, apă caldă menajeră, pardoseală, puffer, etc.).

Controlerul trebuie ales în funcție de instalația actuală de încălzire - câte pompe de circulație aveți, cum controlați aceste pompe, termostat de cameră, boiler apă caldă menajeră, puffer, etc.



Mod de funcționare

După montarea și conectarea componentelor (ventilator, controler, pompe de circulație, senzori, comutator termic de protecție) se poate aprinde lemnul în mod normal (deschiderea ușii inferioare, iar după aprinderea combustibilului închiderea ușii și pornirea controlerului.

Controlerul pornește ventilatorul la o turație mică ca să nu stingă focul. Dacă nu crește temperatura în cazan, controlerul oprește ventilatorul pentru că focul nu s-a aprins.

Dacă începe să crească temperatura în cazan, controlerul trece la modul de încălzire. Mărește puterea ventilatorului la turația maximă (trebuie setat de către utilizator) și încălzește apa din cazan până la temperatura setată de utilizator. Între timp pornește pompa (pompele) la temperatura de pornire pompă – valori setați de către utilizator.

Când temperatura se apropie de temperatura setată, controlerul reduce treptat turația ventilatorului la turație minimă (trebuie setată de către utilizator), iar când atinge temperatura setată ventilatorul se oprește de tot și controlerul intră în modul de menținere jar. În acest mod de funcționare, ventilatorul a fi pornit ciclic după un anumit timp (de ex. 10 minute) pentru câteva secunde (de ex. 15 secunde) pentru a evacua gazele de ardere din focar și pentru a menține jarul.

Dacă scade temperatura între timp în cazan, controlerul revine la funcționare normală, iar dacă se termină combustibilul din cazan, controlerul oprește de tot ventilatorul.

În cazul în care utilizatorul conectează un termostat de cameră la controler, funcționarea pompei de încălzire centrală se va realiza în funcție de temperatura ambientală.



Funcții de protecție ale controlerului

- protecție supraîncălzire (pornire pompe dacă temperatura cazanului depășește 85ºC, chiar dacă termostatul de cameră nu mai cere)

- protecție termică (senzorul bimetal taie alimentare ventilatorului la 92ºC și repornește numai după ce cazanul s-a răcit la 70ºC).

- anti-stop (previne blocarea pompei în afara sezonului de încălzire)

- anti-îngheț (pornește pompa circuitului de încălzire dacă temperatura cazanului scade sub 7ºC).

- clapeta tiraj ventilator (dacă se ia curentul, clapeta din ventilator se închide pentru a proteja cazanul de supraîncălzire)


Avantaje:

- ardere mai eficientă

- putere mai mare a cazanului

- menținerea temperaturii constante în cazan – durată mai lungă de funcționare

- consum combustibil mai redus – focul arde numai dacă termostatul cere

- menținere temperatură constantă în casă – dacă este conectat un termostat de cameră

- nu se formează condens și gudron în cazan – ventilatorul elimină periodic gazele de ardere carese acumulează în focar

- mai multe protecții de supraîncălzire, de blocare pompe, de îngheț

- îmbunătățește tirajul coșului de fum

- montare, instalare și utilizare simplă




Produse de comparat (/5)